Морська риба та її корисні властивості

Вчені давно помітили, що в тих країнах, де риба є головним і щоденним продуктом в раціоні, люди набагато рідше хворіють на серцево-судинні захворювання, у них майже не буває серцевої аритмії, задишки, вони більш активні і менше втомлюються, ніж “м’ясоїди”.
Однак цей ефект властивий тільки жирній морській рибі: скумбрії, тунцю, оселедцю, лососевим, сардині і навіть кільці, а річкова риба ним майже не володіє.
У будь-якій рибі міститься багато мікроелементів – магнію, цинку, калію, кальцію, а особливо фосфору. У морській рибі багато брому, фтору і йоду. Також в рибі є залізо, мідь, марганець, сірка, натрій, селен і навіть золото.
Всі види риб багаті вітамінами В, D, Е, а в риб’ячій печінці високий вміст вітаміну А.
Користь морської риби:
- Покращує стан суглобів – було доведено, що регулярне вживання морепродуктів полегшує симптоми артриту.
- Сприяє здоров’ю серця завдяки високому вмісту в рибі омега – 3- жирних кислот. Фактично вони можуть суттєво знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань, таких як аритмії, інсульти та серцеві напади. Хоча багато хто вважає за краще придбати свої омега-3 жирні кислоти капсулами, вчені сходиться на думці, що кращим є безпосереднє споживання морепродуктів.
- Підтримує зір. Дослідження показують, що ті, хто споживає омега-3 жирні кислоти, які містяться в морепродуктах, менш імовірно постраждають від вікової втрати зору . Риба та молюски також можуть покращити нічний зір.
- Покращує стан шкіри – морепродукти допомагають зберегти вологу в шкірі. Природний «блиск» вашої шкіри більше залежить від того, що ви їсте, ніж від того, що ви безпосередньо на неї наносите. Омега-3 жирні кислоти в морепродуктах захищають шкіру від ультрафіолетових променів сонця, і останні дослідження виявили, що риб’ячий жир може допомогти зменшити поширеність вугрів.
- Підвищує інтелектуальну здатність – морепродукти можуть знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Останні дослідження стверджують, що тривале споживання омега-3 жирних кислот з морепродуктами може підвищити розумові здібності у жінок похилого віку.
- Боротьба з депресією. Недавні дослідження показали зв’язок між споживанням омега-3 жирних кислот та ризиком депресії, і виявили, що споживання омега-3 жирних кислот не тільки може знизити ризик депресії, але також може лікувати депресію.
- Покращує імунну функцію. Збільшення споживання омега-3 може зменшити симптоми астми та певних алергій. Селен є потужним антиоксидантом, що міститься в морепродуктах, що, як відомо, покращує імунну систему.
Отож для забезпечення міцного і доброго здоров’я необхідно включати рибні страви в раціон як джерело поповнення важливими живильними речовинами і їх корисними властивостями.